Wat is schietsport
Het schieten
Hoewel het schieten met luchtdrukwapens misschien eenvoudig klinkt, is het een niet te onderschatten, populaire en serieuze olympische discipline. Sportschieten met luchtgeweer of luchtpistool vindt plaats op een schietschijf over een afstand van 10 meter. De bedoeling is om zoveel mogelijk kogels zo dicht mogelijk in het midden van de schietschijf te krijgen, en zodoende zoveel mogelijk punten te schieten.
Gelukkig heb je niet veel nodig om te kunnen beginnen met schieten: eigenlijk alleen een wapen, munitie en een VOG. Hoewel bijna al onze leden een eigen wapen hebben, beschikt de vereniging over een aantal verenigingswapens die door leden gebruikt mogen worden. De kogeltjes koop je bij ons, en de schietschijven (kaartjes) zijn bij het lidmaatschap inbegrepen.
Tijdens een schietavond schieten we een serie van 30 schoten, met twee schoten per kaartje voor geweer en vijf schoten per kaartje voor pistool.
Omdat we werken met wapens, staan veiligheid en verantwoord gedrag bij ons voorop. Ook gelden er regels voor het bezit van wapens, voor luchtwapens zijn die niet zo streng als voor vuurwapens: vanaf 18 jaar of ouder mag iedereen een luchtdrukwapen bezitten, mits het wapen niet lijkt op een vuurwapen, en je het vervoert in een koffer of foedraal - iets dat binnen de schietsport vanzelfsprekend is.
Luchtgeweer
Een luchtgeweer weegt maximaal 5,5 kilo en wordt bij ons staand, opgelegd of zittend geschoten.
Luchtpistool
Een luchtpistool weegt maximaal 1,5 kilo en wordt bij ons staand of opgelegd geschoten.
Munitie
De kogeltjes zijn zogenoemde 4,5 mm diabolo kogels, ook wel aangeduid met kaliber .177.
pistool
Pistooltechniek 1
Pistooltechniek 2
Het richten
geweer
Stand en positie
Het richten
Geweerafstelling
Meer weten?
Op de site van de KNSA staat een uitgebreide introductie en geschiedenis van de schietsport.
Over wet-en regelgeving omtrent luchtwapens vat de Politie het kort en bondig samen.
Voor achtergrondinformatie is Wikipedia altijd bruikbaar: